Menü

Kezdőoldal

Érdekességek

Történetek

Hétköznapi dolgok

Találmányok


HIRDETÉS


Találmányok

1. A számítástechnikai egér
Feltaláló: Doug Engelbart (amerikai)
Feltalálás éve: 1967 (1970-ben lett szabadalmaztatva)
Az eszköz nem a véletlen műve, hanem komoly kutatómunka végeredményeként jött létre. A SuperKids-nek adott interjúban Engelbart megjegyezte, hogy az egér csak egy óriási projekt egy apró eleme volt. A projekt célja az emberi intelligencia lehetőségeinek kiszélesítése volt.
Miközben egy interaktív eszköz létrehozásán fáradoztak, amely képekkel és szöveggel dolgozott, Engelbert és munkatársai arra a következtetésre jutottak, hogy az akkor ismert manipulátorok egyike sem felel meg az ő elképzeléseiknek. Annak érdekében, hogy megalkossák a tökéleteshez legközelebb álló eszközt, különböző típusú manipulátorokat vizsgáltak meg. Már a fejlesztésnek ebben a szakaszában megalkották azokat a paramétereket, melyekkel a későbbi eszköznek, amelyet egérnek neveztek el, rendelkeznie kellett.
Ennek a manipulátornak az első példányát Bill English készítette el, a hozzávaló programot pedig Jeff Rulifson írta. A projektet részben a NASA is finanszírozta. Az ő kérésükre végezték el a különböző eszközök összehasonlítását, és ebben az összehasonlításban, bármennyire is furcsa, az egér alulmaradt, ugyanis nem volt képes működni a súlytalanság állapotában.
A szabadalmaztatott találmány neve "X-Y pozíciót kijelölő a kijelző rendszerekhez" nevet kapta, és egy fából készült házból valamint kettő fémkerékből állt. Becenevét, az ""egeret" Engelbarték adták hosszú farokszerű vezetéke miatt. Volt egy másik beceneve is, a "bogár", ez azonban nem terjedt el.


az első egér

2. A rádió
Feltaláló: Guglielmo Marconi (olasz)
Feltalálás éve: 1895 (1896-ban lett szabadalmaztatva)
Marconinak 1894-ben, húszéves korában kezébe került Heinrich Hertz néhány évvel korábban végzett kísérleteinek leírása. Ezek egyértelműen bizonyították a láthatatlan elektromágneses hullámok létét, amelyek a levegőben fénysebességgel terjednek. Marconit nyomban lázba hozta az ötlet, hogy ezeket a hullámokat jelek drót nélküli továbbítására lehetne használni nagy távolságokra. Ez új távlatokat nyithatott a távközlésben, hiszen a távíróval ez eddig nem volt lehetséges. Ezzel a módszerrel például esetleg lehetséges üzenetek továbbítása tengeren tartózkodó hajókra is.
1895-ben, mindössze egyévi munka után, Marconinak sikerült egy működő berendezést létrehoznia, amelyet egy évvel később Angliában mutatta be.
Marconi hamarosan vállalatot alapított, és 1898-ban elküldték az első marconigramokat. A következő évben sikerült drótnélküli üzeneteket küldeni a La Manche csatornán túlra. Bár felfedezésének lényegére már 1900-ban szabadalmat kapott, Marconi folyamatosan továbbfejlesztette találmányát, és valamennyi újítását szabadalmaztatta. 1901-ben sikerült rádióüzenetet küldenie az Atlanti-óceánon keresztül Angliából Új-Foundlandra.
Az új találmány jelentősége drámai körülmények között vált nyilvánvalóvá, amikor 1909-ben az S. S. Republic nevű hajó egy ütközés során megsérült és elsüllyedt. A rádióüzeneteknek köszönhetően megérkezett a segítség és hat személy kivételével mindenki megmenekült. Ugyanabban az évben Marconi Nobel-díjat kapott találmányáért.
A következő évben sikerült üzeneteket továbbítania rádió segítségével Írországból Argentínába, vagyis majdnem tízezer kilométeres távolságra. Ezeket az üzeneteket egyébként a morze-ábécé pont-vonal kódjával küldték. Ismeretes volt, hogy hang is közvetíthető rádió segítségével, de ez csak 1906-ban sikerült először.
A rádiós műsorszórás csak az 1920-as évek elején indult, de ezután népszerűsége és jelentősége rohamosan nőtt.


Marconi és találmánya

3. A golyóstoll
Feltaláló: Bíró László József (magyar)
Feltalálás éve: 1938
A golyóstoll feltalálója újságíró volt, emellett hipnotizőr, grafológus, autóversenyző, biztosítási ügynök és vámügyintéző. Fő találmányához, a golyóstollhoz újságírói pályája vezette el.
Az újságírói munkában mindig gondot okozott, hogy az akkor használt tollak tintája csak lassan száradt és könnyen elmaszatolódott. Felismerte, hogy az újságok nyomásánál használt sűrűbb tinta gyorsabban szárad és jobban megmarad, azonban ez a tinta nem volt cseppfolyós, így tollban nem lehetett használni. A nyomdai rotációs hengerek egyenletes, folyamatos munkájának látványából merítette azt az ötletet, hogy egy tintával telt cső végéből hengerrel, illetve golyóval lehetne a folyadékot folyamatosan a papírra vinni. Mindezért egy kis golyót szerkesztett a tollba, amely a tintát annak aljára vezette. Ahogy a toll a papíron mozgott, a golyó forogott, és így felvette a tintát, melyet a papírra kent.
Bíró első golyóstoll-szabadalmát "töltőtoll" néven 1938. április 25-én jelentette be a Magyar Királyi Szabadalmi Bíróságnak. Nem sokkal utána, 1938. november 23-án "pépes halmazállapotú tinta és hozzá tartozó töltő-toll" címmel jelentett be újabb szabadalmat. A használható golyóstoll előállításához vezető kísérleteket külföldön fejezte be: 1939-ben Párizsba ment, onnan Argentínába emigrált. 1940-től önállóan kísérletezett, s ott kapott szabadalmat a találmányára 1943. június 10-én. Az első eladásra gyártott golyóstollakat Argentínában Eterpennek nevezték.
Az angol kormány azért vásárolta meg a szabadalmat, mert a golyóstoll a repülőgépeken nagy magasságokban is működött, nem folyt ki belőle a tinta. 1944-ben a Royal Air Force Bíró-féle golyóstollakat használt. A franciák máig fennálló részvénytársaságot alapítottak a találmány hasznosítására. A golyóstollat BIC védjeggyel hozzák forgalomba, ami a Biró Crayon rövidítése. A Parker nevű cég 1957-ben kezdte meg a golyóstollak forgalmazását. Az 1960-as évektől kezdve a golyóstoll a Föld minden országában elterjedt, és általánosan használt íróeszközzé vált.
Bíró Lászlónak számos más jelentős találmánya is volt, de a golyóstollal szinte azonosult a neve (angolul biro-pen, franciául biron). Az argentin feltalálók napját az ő születésnapján, szeptember 29-én ünneplik.


a golyóstollIde írhatsz: tudtad.club@freemail.hu