Menü

Kezdőoldal

Érdekességek

Történetek

Hétköznapi dolgok

Találmányok


HIRDETÉS


Hétköznapi dolgok

1. A női harisnyák vastagsága a den
A den azt mutatja meg, hogy a harisnya szövéséhez használt szálból 9000 méter hosszúságú hány gramm súlyu. A legvékonyabb harisnyák 10-15 den-esek, a nem átlátszók pedig 60 den körül kezdődnek.


2. A víz keménysége
A víz keménysége a benne található oldott (magnézium- és kalcium-)sók mennyiségét jelzi. Minél több benne az oldott só, annál keményebb, és így annál jobb ízű (mint például az ásványvizek), de annál kevésbé használható mosáshoz (több mosópor kell a lágyításához). Ezek a sók közül a hidrogén-karbonátok forralással eltávolíthatók (változó keménység), míg a többi nem (állandó keménység). A változó keménységet okozó só a forralás hatására szén-dioxidra és karbonát-sókra bomlik, amely utóbbi a vízkő.
A víz keménységét német keménységi fokban (nk) adják meg, amely azt jelzi, hogy az oldott sók mennyi kalcium-oxid (CaO) egyenértéket képviselnek. A vizek csoportosítása:
-lágy: 10 nk alatt (100 CaO mg/liter alatt)
-kemény: 18-30 nk között (180-300 CaO mg/liter)
-nagyon kemény: 30 nk felett (300 CaO mg/liter felett)
Budapesten az ivóvíz átlagos keménysége 14,4 nk.


3. Az élőflórás joghurt
Akár natúr, akár ízesített, alacsony zsírtartalmú vagy ivójoghurt, alapvető alkotóelemként tartalmaznia kell a joghurtkultúrát, ami nélkül nem joghurt a joghurt. Ezek a kultúrák különleges élő mikroorganizmusokat tartalmaznak, melyek közül talán a reklámoknak köszönhetően legismertebb a Bifidus essensis. A gyártás során a tejet pasztőrözik, így sem káros, sem pedig olyan hasznos baktérium nem marad benne, amely joghurttá alakítaná a tejet. Ezért a pasztőrözött tejet be kell oltani a megfelelő kultúrával. Ezzel az eljárással készülnek az élő kultúrás joghurtok, melyek “élnek”, hiszen a bennük található baktériumok továbbra is folytatják áldásos tevékenységüket.
A ma kapható joghurtok rendszeres fogyasztása mindenekelőtt segít fenntartani a bélrendszer baktériumflórájának egyensúlyát, növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, csökkenti többek között a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, megszabadítja a szervezetet a mérgező anyagoktól, csökkenti a vér koleszterinszintjét, erősíti az idegrendszert, a fogakat és a csontokat, továbbá részt vesz a vörösvértest képződésben.


4. Az S.O.S. segélyjelzés
A segélykérés általános Morse-kódját (...– – – ..., azaz ti-ti-ti tá-tá-tá ti-ti-ti) az 1906. október 3-án született berlini Nemzetközi Rádiótávírási Egyezményben fektették le. Azért ezt a jelet találták megfelelőnek, mert ezt nagyon könnyű Morse-távíróval leadni. Csupán a véletlen műve, hogy ez S.O.S.-ként „fordítható le”.
Közkeletű tévedés tehát, hogy az S.O.S. jelzés rövidítés lenne: azaz sem a „Save Our Souls” (Mentsétek meg lelkeinket), sem a „Save Our Ship” (Mentsétek meg a hajónkat), sőt, nem is a „Stop Other Signals” (Szüntessetek be minden más jelzést) kifejezésekből származik.
A vészjelet először 1909-ben, az Azori-szigeteknél bajba jutott Slavonia hajó használta, és ennek köszönhetően a fedélzeten lévő összes utast kimenekítette a közelben elhaladó két utasszállító, a Prinzess Irene és a Batavia. Azonban az S.O.S. segélyhívás csak a Titanic 1912-es katasztrófája után vált általánosan használttá.
Az első segélykérő jel valójában nem is az S.O.S. volt, hanem a Marconi Társaság által használt C.Q.D. A C.Q. a hajók általános riasztási jele, a D. pedig a „danger” vagy „distress” (veszély, baj) szót rövidítette. Ezt változtatták meg 1906-ban az S.O.S.-re.


A Slavonia

5. A textiltermékek jelzései
Kád-teknő
A mosás körülményeit és a víztelenítést szabályozza. A piktogramon belüli szám utal a gépi mosásnál megengedett legnagyobb hőfokra. A kádba nyúló kéz csak kímélő kézi mosást ajánl maximum 40 fokon. Az USA-ban a számon kívül pontokkal is jelzik a maximális mosási hőmérsékletet.

Háromszög

A mosás alatti vagy utáni fehérítést szabályozza. Az üres háromszög bármilyen oxidáló hatású fehérítőszer használatát engedi. A bal felőli háromszögoldallal párhuzamos, két vonalból álló vonalkázás a nem klórtartalmú oxidálóanyagok alkalmazását engedi. A kitöltött („befeketített”) háromszög átlós áthúzása tiltja a fehérítést. Változás a „Cl” vegyjeles változat megszűnése.

Négyzet

A szárítás jelképe. A belefoglalt kör a forgódobos gépi szárításra utal. A kör nélküli, más jellel kiegészített négyzet a természetes körülmények közötti szárítást jelenti. A gyorsított párologtatási folyamat végrehajtását jelölő „tumbler”-es szárítás 2 pontos jelképe normál programot engedélyez 70 fokon, az 1 pontos piktogram 50 fokon, dobos szárítást ajánl. A természetes szárításhoz több jelkép használható, ezek négyzetbe foglaltak és az öt alapjelképtől elkülönítve, például azok alatt tüntethetők fel:
-Kötélen függesztett szárításra utal a négyzet felső részében levő ívelt vonal.
-Csepegtetve történő szárítást jelez a három párhuzamos függőleges vonal. -Fektetett helyzetű szárításra utal a középen levő vízszintes vonal.
-Árnyékban való szárításra utal a bal felső sarokban levő, két 45o-os vonal. (Két szimbólum is előfordulhat, például ha kötélen és árnyékban ajánlott a művelet.)

Vasaló

A háztartási vasalásra ad információkat. A 3 pontos jelkép 200 fokos, a 2 pontos 150 fokos talphőmérsékletű vasalást ajánl. Az 1 pontosnál 110 fokos vasalási hőmérséklet alkalmazható, de a gőzölést mellőzni kell, mert károsodásokat okozhat. A jelkép egyébként kissé szögletesebb formát kapott.

Kör

A professzionális vegytisztítás szimbóluma. Valódi bőröknél és szőrméknél nem alkalmazzák.
-Az „A” (minden alkalmas oldószert megengedő) jelkép megszűnt.
-A körben levő „P” jelölés a perklór-etilén tisztítószer alkalmazhatóságát jelöli.
-A körön belüli „F” jelzés a tisztításra alkalmas szénhidrogéneket foglalja össze, amelyek 150-210 fokos desztillálási tartományba és 38-70 fokos lobbanásponthatár közé sorolhatók.
-A „W” jelölésű kör a professzionális vizes tisztítás szimbóluma lett.
Az alapjelképek kiegészítő jelképeket kaphatnak, amelyek további fontos információkkal szolgálnak. Ilyen az átlós áthúzás, amely tiltást jelent (a piktogram üresen hagyásával), az aláhúzás(ok), amelyek a kíméletes kezelésre utalnak a kád és a kör jelképeknél (a kétszeres aláhúzás nagyon kíméletes körülményre utal). A pontok hőmérsékleti fokozatokat jelölnek a szárítás és vasalás jelképeinél.

Szöveges kiegészítések

Ha csak piktogrammal nem fejezhető ki a megfelelő tájékoztatás, úgy azt szöveggel kell közölni. Ilyen például a mosás, víztelenítés esetében az, ha használat előtt ki kell mosni a terméket, vagy ha nem szabad áztatni. Szöveges megjelenést kaphat az is, ha egy termék csak a belső oldalán vasalható, vagy nem gőzölhető.

A kezelési jelképsort a terméken úgy kell elhelyezni, hogy a fogyasztó könnyen megtalálja, de a viselésnél ne legyen zavaró. Fontos, hogy az adatok jól látható méretűek legyenek, a textiltermék várható élettartamával azonos ideig megmaradjon információhordozó jellegük, ellenálljanak a termékre megengedett mosási és vasalási körülményeknek. A címkén mindig szerepelni kell az öt jelképnek a megadott – lejjebb olvasható – sorrendben. Várható külön hazai jogi szabályozás, miszerint a jelképek kiválthatók lesznek szöveges kezelési útmutatóval.
Ide írhatsz: tudtad.club@freemail.hu